how to create a web page for free

Blog

Ik zocht een praktijkruimte…. en voilà!

Vanaf 1 februari a.s. maak ik gebruik van een praktijkruimte bij Mens, complementair gezondheidscentrum Nijmegen.

Begin 2020 maakte ik de grote sprong door mijzelf te laten zien als psychodynamisch therapeut i.o. en coach. Wat een jaar is het geweest! De start van mijn praktijk is fantastisch verlopen en ik heb al veel cliënten mogen bijstaan in hun ontdekkingsreis naar zichzelf.

Het combineren van een jong gezin en het werken als therapeut vanuit huis bleek al snel niet zo handig meer. Wat leek het me tof om een praktijkruimte te hebben buitenshuis! Ik zag het al helemaal voor me: een ruime kamer met een ontspannen en welkome sfeer én uitzicht op een groen parkje.

En voilà: er kwam een mooie kans langs en precies op het juiste moment. Met als resultaat dat ik vanaf komende maand cliënten ontvang bij Mens. Beate Schellekens, dank je wel voor het warme welkom!

-------------------------------------------------------------------------------------------

Mijn ervaring in het boek 'Het geheim van Elysion'​

Een tijdje geleden vroeg Rinus van Warven (lotgenoot en tevens uitgever) of ik mijn ervaringsverhaal wil delen. Niet door mijn ervaring aan hem alleen te vertellen, maar om deze te laten opnemen in het boek ‘Het geheim van Elysion, 45 jaar studie naar nabij-de-dood-ervaringen’. 

Het geheim van Elysion 

In dit boek komt een dertigtal nationale en internationale auteurs aan het woord met wetenschappelijke bijdrages over de relatie tussen hersenen en bewustzijn, de verhouding tussen leven en dood, hemel en aarde. Daarnaast zijn in het boek een aantal ervaringsverhalen opgenomen van mensen die een nabij-de-dood ervaring (NDE) hebben gehad. 

In het licht 

Op het moment dat Rinus dit vroeg gonsde gevoelens van verwondering, dankbaarheid en zingeving door me heen direct gevolgd door wat spanning. Hoe zou er op gereageerd worden? Toch besloot ik mijn verhaal in het boek te laten opnemen. 

Ik wil mijn verhaal uit het donker halen, het licht in. Met als persoonlijke bedoeling dat er meer ruimte ontstaat voor dit thema. Waardoor mensen die een zelfde soort ervaring meemaken zich gesteund voelen om zich te uiten. Zodat deze levens veranderende ervaring er mag zijn, in het licht. 

Mijn Nabij-de-Dood-Ervaring (NDE) 

Als meisje van net vijf jaar ben ik flink ziek geworden door het waterpokkenvirus. Het leek alsof ik aan de betere hand was toen het virus ineens ‘naar binnen sloeg’. Ik kreeg een virale meningo-encefalitis (hersenweefselontsteking) waarna ik een tijdje comateus was. 

In mijn NDE heb ik een allesoverheersende liefde ervaren. Ik ben heel dankbaar voor deze ervaring, omdat ik daardoor leef in de wetenschap dat ik nooit alleen ben en omringd met oneindige liefde. 

Het Nu 

Dit boek komt niet toevallig nu op mijn pad. Het afgelopen jaar heb ik besloten me als psychodynamisch therapeut i.o. te specialiseren in het begeleiden van cliënten die vastlopen na een periode van ziek zijn, een coma of een nabij-de-dood-ervaring. 

Meer informatie over het boek is te vinden op https://elysion.nu/   

Als je het boek wilt bestellen, ga dan naar https://uitgeverijvanwarven.nl/elysion/

-------------------------------------------------------------------------------------------

Stop! Stop eventjes met wat je nu aan het doen bent!

Ben je bewust van je lichaam? Of werkt deze op de automatische piloot? 

Voel je jouw voeten van je hak helemaal tot je kleine teen? Ben jij je bewust van je benen en hoe je gedragen wordt door een stoel? En hoe is je ademhaling op dit moment? Ontspannen of misschien wat hoog en oppervlakkig?

Zwevend hoofd 

Er wordt een groot beroep gedaan op onze cognitieve vaardigheden. Ons hoofd staat vaak de hele dag non stop aan en draait als een computer door. Tegelijkertijd zijn we ons vaak weinig bewust van ons lijf, hoe deze voelt en wat er leeft binnenin ons.

Lichaamsbewustzijn 

Hoe zou het zijn om met je aandacht hier te zijn? Even helemaal in dit moment?  Door met aandacht bij je lichaam te zijn doe je veel waardevolle informatie op, vaak meer dan het hoofd ooit kan bedenken. 

Contact 

Wil jij van denken en doen naar meer voelen en zijn?  Met lichaamsgerichte begeleiding brengen we de focus naar het ervaren en voelen. Je wordt je gewaar van je gedachten en je gevoel en de vertaling hiervan in je lichaam. Wij werken met elementen vanuit lichaamsgerichte therapie, reiki en mindfulness. 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Toelaten

Wat wil jij loslaten? Een onhandige gewoonte, een frustratie over bijvoorbeeld je werksituatie of oude pijn?

Loslaten lijkt soms zo gemakkelijk, alsof je met een druk op de knop iets uit kan schakelen. En dat het dan als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Hoe meer je probeert ergens vanaf te komen door jezelf de taak te geven onnodige en beperkende gedachten of gevoelens los te laten, hoe meer het aan je kleeft. Of dit nu frustratie, teleurstelling, angst of boosheid is.

Aanvaarden en verwelkomen 

Wanneer je vast zit is het belangrijk dat jij jezelf erkenning gaat geven. Daardoor ontstaat er ruimte om te aanvaarden van datgene wat er is. 

Door dat wat is bestaansrecht te geven. Er gewoonweg te laten zijn. Zonder de bedoeling jouw gedachten of gevoelens te willen beïnvloeden, controleren, veranderen of te reageren met een oordeel.

De enige manier om te verwerken is je pijn toe te laten. Als dat lukt, zal de pijn jou loslaten.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Jouw heldenreis; de innerlijke weg naar jezelf

Herken en erken jij de richtingaanwijzers op de weg naar jezelf? Dit kan een gevoel , gedachte of gebeurtenis zijn – meestal iets onverwachts- die je wakker heeft geschud. Je beseft je dat je weg wilt van waar je nu bent en dat je verlangt naar voluit leven. 

Wat is jouw ‘oproep tot avontuur’? 

Een mooie metafoor voor het leven is een reis. Een tocht door een nog onbekend terrein, waar je met voor- en met tegenspoed te maken krijgt. 

Om erachter te komen wie je ten diepste bent en waar je naar verlangt, moeten we van tijd tot tijd onze comfortzone verlaten en onze diepste angsten overwinnen. 

Door eerst het bekende en het veilige achter je laten en het onbekende binnen te lopen om groei in gang te zetten en iets nieuws in onszelf aan te boren. Om daarna terug te keren als mens die zichzelf beter kent en verlost is van beperkende patronen. 

De held met de duizend gezichten 

De principes van een reis naar jezelf en een ‘oproep tot avontuur’ komen van Joseph Campbell. Deze zomer las ik zijn inspirerende boek ‘De held met de duizend gezichten’. 

Hij ontdekte een rode draad in verhalen, sprookjes en mythes uit alle culturen en windrichtingen die keer op keer terugkwam; de ‘Reis van de held’ genoemd. 

De held in het verhaal krijgt altijd een oproep tot avontuur. Na deze oproep eerst te weigeren, vertrekt de held uiteindelijk toch waar beproevingen en steun en hulp uit onverwachtse hoek komen. Tot slot keert de held huiswaarts, maar niet als dezelfde persoon als voorheen. 

Ieders innerlijke reis 

De ‘Reis van de Held’ is een reis die ieder mens te maken heeft. Het is een metafoor voor de reis van het leven van ons allemaal, en de tocht op zoek naar de eigen identiteit. In ieder mens zit een diep verlangen zichzelf te zijn, of meer te worden. 

Gehoor geven aan dit verlangen gaat niet zonder slag of stoot. Ongetwijfeld kom je op je reis beren op de weg tegen. Je komt in aanraking met je eigen weerstand en emoties en stuit je mogelijk ook op een portie weerstand van je omgeving. 

Het boek van Campbell kan je op jouw persoonlijke reis wat hulp en inspiratie bieden. En juist daarin zit de kracht van deze rode draad. Door je persoonlijke individuele problemen en uitdagingen te kunnen koppelen aan de uitdagingen van de gehele mensheid, wordt een eenzame worsteling een gedeeld verhaal. 

Contact 

Herken en erken jij de richtingaanwijzers op de weg naar jezelf en geef jij gehoor aan jouw oproep tot avontuur? 

Ik begeleid je graag om deze signalen op een bewuste en liefdevolle manier te onderzoeken. 

Tijdens een therapietraject of coaching begeleid ik cliënten die op één of andere manier vastlopen in hun leven. Ik zet daarbij verschillende begeleidingsvormen in, zoals psychodynamisch werk, systemisch werk en lichaamswerk.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Je overleeft een ernstige ziekte, een IC opname of een coma. Maar dan…

Naast een extreem zware revalidatietijd en mogelijk blijvende beperkingen breekt een zware tijd aan. De wereld is voor jou niet meer zoals eerst. Er is een leven vóór en een leven ná de IC opname of ziekte. 

Je kunt de piepende geluiden die je wekenlang hebben omringd nog steeds horen, je bent vervreemd geraakt van je lichaam en lijfelijke sensaties en het voelt alsof je nog maar met 1 been in het leven kunt staan.

In het tv programma Kruispunt zag ik de aflevering ‘IC trauma in coronatijd' (link)

Nu gaat logischerwijs de aandacht uit naar de 4.000 corona patiënten die een IC opname hebben doorgemaakt. Maar jaarlijks belanden zo’n 85.000 patiënten op de IC.

Contact

Tijdens een therapietraject of coaching begeleid ik cliënten die op één of andere manier vastlopen in hun leven. In het bijzonder begeleid ik cliënten die worstelen na een periode van ziek zijn, een IC opname of coma. 

Ik zet daarbij verschillende begeleidingsvormen in, zoals psychodynamisch werk, systemisch werk en lichaamswerk.